DET HÄR ÄR RIVAL


 

DET HÄR ÄR RIVAL


 

Historik

1937 invigdes biograf Rival på Mariatorget. Byggnaden blev tidigt ett nöjesetablissemang med biograf, hotell, restaurang, konditori och lägenheter. Salongen har ett stort historiskt värde som understryks av de rymliga foajéerna i tre plan, breda trappor med eleganta räcken.

Läs biografhistoriken
KARL GERHARDS PROLOG 1937

Om- och tilllbyggnad 2002-2003

En av de viktigaste punkterna vid om- och tillbyggnaden var att återskapa helheten där husets verksamheter tangerar varandra naturligt. Att kunna röra sig mellan barer, bistro, foajéer och salong var av största vikt. Vinden inreddes och gav plats för Rivals sviter, en tillbyggnad mot innergården gav 15 nya hotellrum. Rummen i tillbyggnaden har fransk balkong eller sittbalkong, allt för att släppa in mer ljus. Det största ingreppet i byggnaden är de glasade hissarna. När de sista två våningarna (av totalt sju) nås så finns den vackraste utsikten över takåsarna och Maria Magdalena kyrka. Inredningsarkitekt Karin Ahlgren och arkitekt Anders Bergkrantz är huvudansvariga för om- och tillbyggnaden under detta år.


Rivals fastighet och verksamhet är helägt av Benny Andersson Produktion AB.


 
BYGGNATION 2002-2003.


RIVALS "LOGOTYPE" REDAN 2002, SIGNERAD
MARIA DAHLGREN. PÅ BILDEN, SOM ETT "TÄCKE" ÖVER BYGGET

Hotel Rival har 99 hotellrum (194 bäddar), café, cocktailbar, bistrobar, bistro, salong med 700 platser och 5 konferenslokaler. 1 september 2003 invigdes Hotel Rival, Sveriges första boutiquehotell.

Faktablad 

EVENEMANG PÅ RIVAL

ÄGD

Schyffert & Lindström
Mars-maj, september

Özz Nûjen

Statsminister Özz Nûjen
Mars - april

Bröderna Luuk

”Får man göra slut med sitt syskon?”
Premiär 24 april 2014

Johan Rheborg

”Rheborg – en standupföreställning”
Oktober

Al Pitcher

”Nääämen it´s Al Pitcher”
21 oktober

Nashville Country Night

Caroline Larsson & Music City Band
29 november

Peter & Matilda

Julen är här
9 december